Ökocell polisztirol alapú könnyűbetonok


  
Az Ökocell könnyűbetonok segítségével nagy nyomószilárdságú és egyben komoly hőszigeteléski mutatókkal bíró aljzatot készíthet. Egyszerűen kezelhetők, házilag is kivitelezhetők, a keverésük a beton keveréshez hasonló.
 • javítják az épületszerkezet hőszigetelő képességét és hőcsillapítását
 • páragazdálkodó képességükből adódóan kedvezően befolyásolják az épületszerkezet páradiffúziós működését
 • nem éghetők, ezért az épületszerkezet tűzállósága javul
 • lapostetőkön alkalmazva biztosítják a csapadékvíz-szigetelés megfelelő lejtését, és merev, szilárd aljzatát
 • vízfelvételük csekély, így nem fagyveszélyes anyagok
 • kötött állapotú feltöltést biztosítanak
 • házilagos és iparosított kivitelezéssel egyaránt beépíthetők.

A BauMix Kft. Az Ökocell könnyűbetonok előállítására kifejlesztette
 • az Ökocell Drazsír (cementtel bevont polisztirol szemcsék) alapanyagot, amelyből víz és cement hozzáadásával » 350 kg/m3 , vagy víz, cement és homok hozzáadásával » 700 kg/m3 testsűrűségű Ökocell könnyűbeton készíthető
 • az Ökocell Mix szárazkeveréket, amelyből víz hozzáadásával » 500 kg/m3 testsűrűségű Ökocell könnyűbeton készíthető.

Az Ökocell könnyűbetonok főbb alkalmazási területei a következők:
1. Padlásfödémek hőszigetelése
Megfelelő szilárdságú és nem gombabontott faszerkezetű padlásfödémek hőszigetelésére a terhelési igénybevételnek megfelelő testsűrűségű Ökocell könnyűbeton alkalmas. A könnyűbeton közvetlenül a fafödémre kerül. A könnyűbeton és a fafödém között párazáró jellegű elválasztó réteg (pl. polietilén fólia), vagy hőszigetelő anyag (pl. polisztirolhab) alkalmazása tilos! Ellenkező esetben a fafödémbe bezáródhat a nedvesség, a pára, ami a faszerkezet tönkremenetelést eredményezi.
Az Ökocell könnyűbeton páraáteresztő képessége révén szellőzni engedi a fafödémet. Szilikátbázisú padlásfödémeknél nagyobb terhelhetőségi igény (pl. raktározás) esetén az 500 kg/m3 , illetve a 700 kg/m3 Ökocell könnyűbeton alkalmazása indokolt. Pontszerű terhelések esetén a könnyűbetonra vékony kavicsbeton réteg is készíthető. Amennyiben a födémre polisztirolhab hőszigetelés is kerül, azt a könnyűbeton védi a sérülésektől és a rovaroktól, rágcsálóktól.
2. Nem járható lapostetők hőszigetelése
Szilikátbázisú födémeknél az Ökocell könnyűbeton lejtésadó réteg a polisztirolhab hőszigetelésre kerül. A csapadékvíz-szigetelés az 500 kg/m3 Ökocell könnyűbeton kellősített felületére ragasztható, vagy a 350 kg/m3 könnyűbetonon kavics vagy járólap leterheléssel rögzíthető.
+20 oC belső léghőmérséklet és 50 % belső relatív páratartalom alatt, monolit vasbeton födém esetén páratechnikai réteg beépítése szükségtelen.
Trapézlemez födémeknél a vályúk kitöltésére is és a bordák felett 3 cm vastagságig 500 kg/m3 Ökocell könnyűbeton alkalmazható. A hőszigetelés közvetlenül az Ökocell könnyűbetonra kerül, szárazon fektetve. A csapadékvíz-szigetelés rögzítési módja: mechanikai rögzítés. Amennyiben a trapézlemez átlapolásai tömítettek, a födém párazáró, akkor páratechnikai réteg beépítése nem szükséges.
3. Terasztetők hőszigetelése
Az 500 kg/m3 Ökocell könnyűbeton lejtésadó réteg a polisztirolhab hőszigetelésre kerül. A csapadékvíz-szigetelést a terasz burkolati rétegei leterheléssel rögzítik. A szerkezetbe párazáró réteg beépítése szükséges.
4. Parkolótetők hőszigetelése
Parkolótetőbe a nagyobb statikai és dinamikai terhelés miatt a polisztirolhab hőszigetelésre a 700 kg/m3 Ökocell könnyűbetont kell beépíteni.
5. Extenzív zöldtetők hőszigetelése
Az 500 kg/m3 Ökocell könnyűbeton lejtésadó réteg szintén a polisztirolhab hőszigetelésre kerül. A csapadékvíz-szigetelést a kertészeti felépítmény (szivárgó-, vízmegtartó, átszellőző réteg + 6-15 cm ültetőközeg + szárazságtűrő növényzet) leterheléssel rögzíti. A szerkezetbe párazáró réteg beépítésére szükség lehet.
6. Intenzív zöldtetők
Az 500 kg/m3 Ökocell könnyűbeton lejtésadó réteg itt is a polisztirolhab hőszigetelésre kerül.
25 cm ültetőközeg esetén 7 cm, 75 cm ültetőközeg esetén 4 cm polisztirolhab lemez beépítése elegendő a U=0,30 W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez. 1,20 m ültetőközeg esetén polisztirolhab lemez hoszigetelés beépítésére már nincs szükség, elegendő a könnyűbeton és az ültetőközeg hőszigetelő képessége.
7. Tetőfelújítás Ökocell könnyűbetonnal
A tetőfelújítás diagnosztikai vizsgálattal kezdődik. A meglévő rétegrend ismeretében határozható meg az utólagos hőszigetelés szükséges mértéke és ez által az Ökocell könnyűbeton vastagsága.
A tetőfelújítás módja
 • A meglévő csapadékvíz-szigetelés felületi hibáit foltszerűen ki kell javítani.
 • 500 kg/m3 Ökocell könnyűbetont kell beépíteni 2% lejtéssel, a mélyponton (a vízelvezető szerkezeteknél) legalább 5 cm vastagságban.
 • A könnyűbetonon keresztül a tetőt a meglévő hőszigetelő rétegig perforálni kell.
 • Az új csapadékvíz-szigetelés az Ökocell könnyűbeton felületén közvetlenül elhelyezhető.

Az Ökocell könnyűbeton tetőfelújítás előnyei:
 • A meglévő, nedves, vizes tetőszerkezeti rétegeket nem kell lebontani.
 • Nincs hulladékelhelyezési, -tárolási probléma, ezért könyezetkímélő a felújítási mód.
 • A bontási, szállítási és hulladéktárolási költségek megtakaríthatók.
 • A felújítás ideje alatt nem történik újabb beázás, mivel a meglévő csapadékvíz-szigetelést nem kell lebontani. Sőt a foltonként kijavított meglévő vízszigetelés a könnyűbeton készítése idején a technológiai védőréteg szerepét is ellátja.
 • A meglévő tetőszerkezet az Ökocell könnyűbeton páraelvezető képessége révén kiszárad. A száradást elősegíti a hőszigetelő könnyűbeton, mert a meglévő tetőszigetelés melegebb környezetbe kerül, így a benne lévő nedvesség elpárolgása felgyorsul.
 • Jelentős mértékben javul a lapostető hőszigetelő képessége és hőcsillapítása.

8. Boltozatok feltöltése
Épületrekonstrukciók, műemlék épületek felújítása során a vizes, nedves, meglévo boltozatfeltöltést el kell távolítani és a helyét Ökocell könnyűbetonnal, kell kitölteni. A boltozat terhelése ez által kisebb lesz, a boltozat stabilitása jelentősen megnő. Az Ökocell könnyűbeton a kötése során felhasználja a boltozatban lévő nedvességet, elvezeti a felszabaduló párát, így a boltozat kiszárad.
9. Medencék hőszigetelő aljzata és oldalfala
A családi házak kertjeiben létesülő fürdőmedencéknél aljzatbetonként az 500 kg/m3 testsűrűségű Ökocell könnyűbeton, oldalfal megtámasztásként a medence fala és a talaj között 350 kg/m3 testsűrűségű Ökocell könnyűbeton alkalmazható. Az Ökocell könnyűbeton aljzatra nyári időszakban már 2 nap múlva ráhelyezhető a medence aljzata. Az oldalfal Ökocell könnyűbeton megtámasztás esetén csekély a könnyűbeton nyomása, így a medencefal terhelése elenyésző. A hőszigetelő képesség révén pedig a medence vizének oldalirányú hővesztesége is csekély.

Munkáinkból